Een woning huren bij Sweel Wonen


Zo werkt het

U wilt een woning huren bij Sweel Wonen? Dat kan. U leest hieronder hoe het precies werkt. U moet zich eerst bij ons inschrijven. Dat kunt u doen op de pagina inschrijfformulier.

Voorkeurwoning

Bij inschrijving geeft u aan of u voorkeur heeft voor een woning aan de Markeweg of aan de Rozetta Koekoekstraat. Hier houden wij rekening mee bij toewijzing. Als u geen voorkeur heeft kunt u dit ook aangeven.

Wachtlijst

Bij inschrijving voor een woning komt u op de wachtlijst. Komt er een woning vrij, dan doen we eerst een aanbieding aan degene die het urgenst is op de wachtlijst, bij deze toewijzing geniet een 50+ er altijd voorrang. Ook mensen uit de oud gemeente Zweeloo genieten voorrang. Dit is per slot van rekening het doel van Sweel wonen, mensen van hier kunnen hier blijven. Het bestuur bepaalt wie hiervoor in aanmerking komt en dit is dan het gevolg van speciaal overleg en afspraken met instellingen/organisaties. Basisvoorwaarden om voor een urgentie in aanmerking te komen, zijn een economische of maatschappelijke binding aan de oude gemeente Zweeloo.

Inkomensverklaring

De Europese commissie heeft de regels voor het huren van een sociale huurwoning verscherpt. Daarom vragen wij bij inschrijving een inkomensverklaring.

Aanbieding

Sweel Wonen neemt contact met u op als u aan de beurt bent. Dat doen we per telefoon, brief of e-mail. Wij verwachten daarna binnen vijf werkdagen een reactie. Als u niet reageert, schrijven wij u uit als woningzoekende. Heeft u interesse in de woning, dan nodigen wij u uit voor een gesprek.

Als u de woning weigert

U mag twee keer een aanbod van ons weigeren. Bij de derde keer vervallen meteen uw inschrijving én uw opties.

'Passief woningzoekende'

Het is jammer als u moet weigeren omdat u nog niet toe bent aan een andere woning. Wilt u pas na een bepaalde datum verhuizen? Schrijft u zich dan in als 'passief woningzoekende'. U schuift wél omhoog op de wachtlijst, maar we bieden u nog geen woning aan. U kunt op elk gewenst moment uw inschrijving weer actief maken.

Aanbiedingsgesprek

Voor het aanbiedingsgesprek moet u - sinds 1 januari 2011 - o.a. een recente belastingaangifte of een inkomensverklaring
(IB60-formulier/inkomensformulier) meenemen.
Een inkomensverklaring (ook wel een IB60-verklaring genoemd) is een officiële verklaring van de Belastingdienst met uw inkomensgegevens over een bepaald belastingjaar. Op een inkomensverklaring staan de volgende gegevens:

  • naam en adres
  • naam- en adresgegevens van de Belastingdienst
  • het jaar waarover de inkomensverklaring is afgegeven
  • inkomensgegevens

Dit formulier kunt u gratis opvragen via belastingtelefoon 
0800-0543.

Als we de aanbieding na het gesprek voortzetten, beslist u zelf of u de woning accepteert of niet. We behouden ons het recht voor om u de woning niet toe te wijzen. Dat kan gebeuren naar aanleiding van het gesprek, uw meegebrachte (salaris) documenten of uw huurgeschiedenis.